Fotografen Ã…ke Ã…strand filmar med Jonas Sima i Norrland. Riksspelmannen Björn Ståbi spelar huvudrollen som en legendarisk skogsluffare i dokumentärspelet Kalle Kamrat. Putte Wickman och Buddy De Franco duellerar i jazzfilmen Klarinettkungar. Jonas Sima med Sven Wolter och Ingemar Virta vid inspelningen av Vildhussen. Takåsarna i Dragarbrunn, med journalisten Magnus Roselius och fotografen Ã…ke Källqvist. Foto Jonas Sima
Klicka på bilderna för mer information!
 

Jag heter Jonas Sima, är filmare, journalist, författare, folkbildare - och hälsing. Sedan kulturgruppen Hälsinge Akademi bildades 1988 är jag dess evinnerlige sekreterare. 
Hösten 2006 kandiderade jag faktiskt till riksdagen på socialdemokraternas lista i Stockholm - med mindre framgång! Jag har senare haft några förtroendeuppdrag, bland annat suttit åtta år i Stockholms Stadsteaters styrelse, och varit sekreterare i KSF, Kulturarbetarnas socialdemokratiska förening i Stockholm. Jag är sekreterare i Minneberg-Tranebergs S-förening i Bromma.
I 33 år var jag knuten till tidningen Expressen, först som filmkritiker i elva år, därefter reporter. De sista två åren - jag slutade på tidningen vid millennieskiftet - skrev jag personliga intervjukrönikor på Sista sidan.
Jag har arbetat oförtrutet vidare med filmer och böcker, verkar som frilansjournalist och föreläsare, framför allt inom ABF. Jag skriver fortfarande då och då i tidskrifter, politiska tidningar och diverse andra publikationer. Efter 17 år har jag avslutat min regelbundna medverkan som krönikör i hälsingetidningarna Hudiksvalls Tidning, Ljusdals-Posten, Ljusnan och Söderhamns-Kuriren. Det var roligt så länge det varade, men någon gång bör man sluta!
2005 skrev jag skriften "Vi på Svartviksslingan" om mitt bostadsområde i Bromma, och är redaktör för ett antal antologier om Hälsingland, t.ex. "Här är platsen - hemskheter och härligheter i Hälsingland", som utkom 2007 med sin andra upplaga på Hälsinge Akademi Förlag. I boken har jag skrivit flera texter, bland annat om nazismen i Hälsingland. 
Hälsinge-Akademis bok Kalas-Praktika (2009) är en festskrift med goda recept, festliga visor och skänklåtar, skrönor och roliga historier m m i sant hälsingsk anda. Jag har skrivit en hel del i boken, bl a om hur man gör simp-soppa! 
I Akademins senaste bok, Hälsingeliv (2014), har jag bl a undersökt omständigheterna kring jazzklarinettisten Åke "Stan" Hasselgårds död och öde, samt berättar om bedrövliga bränder i Hälsingland.
Min senaste utgivning är konstboken DRÖMGÅNGAREN, om målaren, poeten och musikanten Hans Viksten, Hälsinge Akademi Förlag 2016.
Se f ö Mina böcker!
Jag har hunnit göra 60-talet dokumentära filmproduktioner och ett par långfilmer, flertalet visade i SVT. Se vidare Mina filmer. Alla mina filmer finns att köpa på DVD.

Läs vad Jonas Sima tycker om....
Senaste nytt!
SÅ HÄR BESTÄLLER DU FILMER AV JONAS SIMA PROD.
Från NÄTBUTIKEN på hemsidan www.sima.nu
eller per telefon:08-80 73 73.
– se hela filmlistan på denna webbsajt! –
Leverans med box och cover.
PRIS i Sverige 230 kr, inkl. box, cover, exp.avgift.
Inom Norden 250 Skr kr, inkl.exp.avgift
Övriga världen 330 Skr, exkl.exp.avgift
Institutionspris 330 kr. exkl.exp.avgift.

NY BOK:
SADELMAKARNAS DÖTTRAR
En Hälsingehistoria om
Blodsband och Blått Blod
Hälsinge Akademi Förlag 2023, 150 kr + porto.
Kan beställas på tel 08-80 73 73

Jonas Simas nya släkthistoria handlar om några märkvärdiga kvinnor i hans mors släkt med rötter i framför allt Dellenbygden. Den som en gång i tiden var beryktad som ”Knivarnas land i landskapet bortom lagen.” Det var då, i dag är Delsbo en fredlig ort känd för sina spelmän och spelmansstämmor.
I boken berättas inte bara om sadelmakardöttrarna, utan också om många andra personer som satt sina spår i bygd och släkt, ja, till och med i Riddarhuset.
Författaren minns och har forskat, blivit överraskad och nostalgisk – och hans egen närhistoria i Hälsingland är aldrig långt borta.

Läs utdrag ur boken: Hågkomster från en tid som flytt. På länken JAG TYCKER på denna webbsida.
Se också länken Mina böcker!

FLER BÖCKER:

SIMA STORY - En sann släktkrönika.
Av Jonas Sima & Kerstin Sima, utgiven på Hälsinge Akademi Förlag 2020, 150 kr + porto.
Kan beställas på tel 08-80 73 73

Alla har en släkthistoria, men alla berättar inte hur det var.
Vi tror att att vår berättelse kan beröra många andra än våra släktingar, eftersom boken bland mycket annat handlar om en märkvärdig klassresa från Sörmland till Hälsingland och sedan Tyskland – och tillbaka till Sverige undan nazismen.

Läs mera om SIMA STORY i min text på min länk JAG TYCKER på denna webbsida. Rubrik Ljusdal–Leipzig.
Eller se min dokumentärfilm:
HEDDAS BERÄTTELSE Prod 2015, 60 min.
En personlig släktkrönika om en familj som utvandrade 1921 från hälsingeorten Ljusdal till den stora kulturstaden Leipzig i Tyskland. Familjen återvände vid Hitlers maktövertagande 1933.
Adolph Sima, min farfar, var en fattig men begåvad torparson från Sörmland som fått hjälp av mecenater att utbilda sig till lantmätare. Han ville att familjens åtta barn skulle få samma chans till klassresa och utbildning och utnyttjade därför superinflationen och krisen i 20-talets Tyskland till att köpa ett vackert stenhus i Leipzig, en stad med bra skolor och ett universitet.
Hedda Widegren (f Sima), som växte upp i Leipzig, berättar spännande och roliga minnen från sin unika familjehistoria som skuggades av Hitler och nazismen.

HANS VIKSTEN – DRÖMGÅNGAREN
En konstbok av Jonas Sima, utgiven 2016.
En liten vacker betraktelse över fantasimålaren,
poeten och musikanten Hans Viksten (1929–1987).
Med bl a berättelsen "Sagan om Hans och Desy".
Hans Viksten hade hälsingerötter och blev konstprofessor på Konsthögskolan, Mejan. Ett antal av Vikstens verk visades i en minnesutställning på Hälsinglands Museum i Hudiksvall sommaren 2016. Sedan flyttas utställningen till Kungl. Konstakademien i Stockholm i oktober samma år.
Båda utställningarna fick en stor publik.

Läs mera om Hans Viksten på länken Jag tycker på denna webbsida.
Se även min film om Hans Viksten:
FRÅN MINA SINNEN, 1985, 40 min. Bonusfilm: MITT PARADIS, porträtt på vildmarksförfattaren Albert Viksten, Se Länken Mina filmer.

HÄLSINGELIV, Nya hemligheter, hemskheter och härligheter.
En rikt illustrerad antologi med ett 20-tal författare med hälsingerötter. Bl a Gunilla Kindstrand, Olle Häger, Claes Sundelin, Lars Ragnar Forssberg, Viveka Sjögren, Kerstin Svevar, Gertrud Haglund, Lars Ilshammar och Jonas Sima.
Roliga, spännande och överraskande berättelser och bilder om tid och rum i landskapet Hälsingland.
Hälsinge Akademi Förlag, Pris 100 kr + frakt.

Samtliga böcker är utgivna av Hälsinge Akademi Förlag och kan köpas från denna webbsida/webbutik Eller från Jonas Sima: www.sima.nu /jonas@sima.nu
tel. 08-80 73 73. PRIS 150 kr exkl. porto.

Fyra unika Hälsingefilmer på DVD återutgivna av Hälsinge Akademi Förlag:

TVÅ SPELMANSLEGENDER
FIOLEN MIN med Jon-Erik Öst, och HULTKLÄPPEN, med Thore Härdelin d.y.
Två tidigare svåråtkomliga filmer av Björn Berge, som nu båda finns samlade på samma DVD, utgiven av Hälsinge Akademi. Kan beställas här
tel 09-80 73 73. 230 kr m box inkl porto.

HUR LÄNSMAN KOM BORT
Två dokumentärer på samma DVD av Stig Ehnebom, om Delsbo i Knivarnas land i Landskapet bortom lagen. Förr och senare. 1970 – 29 min.
BANDYFEBER, reportagefilm om Ljusdals bandyklubb, med gästspel av Snoddas Nordgren, 1971 – 29 min.

JONAS SIMAS FILMKLASSIKER på DVD:

STAN HASSELGARD STORY/Åke Hasselgård Story
Dokumentär långfilm om klarinettisten och jazzzlegenden Åke "Stan" Hasselgård, död i en bilolycka i USA 1948, i början på en stor jazz- karriär. En minor classic!
Engelskt och svenskt tal. med subtitles.

DRAGARBRUNN
En kortfilm om ett gammal kvarter i Uppsala.
Dragarbrunn är min första film, inspelad redan 1962 - och med de enda "levande bilderna" före rivningen av det gamla välkända (eller ökända) kvarteret kring Dragarbrunnsgatan.
Nu på en uppdaterad DVD med bättre ljud!
130 kr inkl box och frakt.

MIN KATT ÄR DÖD
Med denna livsåskådande film vill jag beskriva känslor mellan människor och djur, berätta om vänskap, kärlek, ömhet, dåligt samvete och innerligt beroende, samt ge goda råd när ett husdjur, t ex en gammal och sjuk katt eller hund måste avlivas. Bygger på en artikel av Expressen-journalisten Brita Håkansson, som också spelar huvudrollen. Prod. 1979- 40 min.

ROBIN HOOD – DEN FÖRÄLSKADE FILMKRITIKERN
Man har kallat honom den svenska filmkritikens fader: signaturen Robin Hood, alias filosofie doktor Bengt Idestam-Almquist.
För generationer biobesökare från 30-talet till slutet på 60-talet var han filmfostraren. För producenter, skådespelare och regissörer var han vägvisaren. För filmkritiker blev han filmläraren.
Alla filmvänner, med matinéåldern på rejält avstånd, minns hans vitaminsprutande filmpenna i den gamla Stockholms-Tidningen, varifrån han sköt sina filmkrönikor under vinjetten Filmskott.
En porträttfilm från 1975 - 40 min.

MATCHEN
Äntligen på DVD!
En unik film inifrån det svenska fotbollslandslaget och dess match mot Danmark i Köpenhamn sommaren 1969. Med legendarisk förbundskapten, Orvar Bergmark, och legendariska spelare som Björn Nordkvist, Leif Eriksson, Tommy Svensson, Roland Grip, Krister Kristensson.
Längd 40 min.
Bonus ungdomsfilmen DRÖMMÅL, prod. 1974. En kortfilm om fotbollsdrömmar och elitsatsningar med bl a förre förbundskaptenen Georg Åby Ericson.Foto Åke Åstrand.

HEJ AMERIKA, LYSSNA!
Nu finns också min musikdokumentär HEJ AMERIKA! LYSSNA! tillgänglig på DVD, om en jazz- och gospelgudstjänst i Glide-kyrkan i San Francisco med soulsångerskan Linda Hopkins som bejublad gästartist.
I centrum står den karismatiske Cecil Williams, kyrkans svarta ”superstar” och en radikal präst, beundrad och omtalad i hela USA för sina häftiga högtider eller "ceremonier", sin orädda samhällskritik och sina medlarroller i uppmärksammade politiska rättsaffärer.
Foto Börje Gustavsson.
Prod. 1975, 30 min - ej svensk text, English spoken. Med intressant och svängigt bonusmtrl.

COSMIC LOVE
Kärleksmusik, balett, science fiction och elektroniska visioner är huvudingredienserna i detta porträtt på bild- och musikskaparen Ralph Lundsten. Inspelat i Lundstens egenartade träslott med studion Andromeda utanför Stockholm.
Filmen ger upplevelser, passioner och information om en oförtrutet verksam tonsättare som envetet bygger sin egen tonvärld.
Prod. 1972. Foto Åke Åstrand.

BONUS på skivan är dokumentärspelet
DÖDEN TÄNKTE JAG MIG INTE SÅ, 1973, en berättelse om praktik och livsåskådning i dödens närhet.
I dokumentären finns inslag ur Ralph Lundstens prisbelönta kortfilmer. Foto Börje Gustavsson.

Fler nyutgåvor av Jonas Sima på DVD:

LISBET
En personlig samtalsfilm med Lisbet Palme där hon berättar om sitt eget yrkesliv som barnpsykolog och sitt sociala engagemang för att underlätta vardagen för särskilt kvinnor och barn.
Lisbet Palmes betydelse för jämställdheten och som Grupp 8:s "mormor" bör lyftas fram. Hon är en intressant kvinna med vilja och integritet men också med klarögd charm. Foto Åke Åstrand.
Intressant bonus-mtrl. Prod 2011 - 30 min.

INGET JÄVLA JOLL!
Berättelsen om Ruth – ett jädrans duktigt fruntimmer – är en film om och med en av landets ytterligt få kvinnliga skogsarbetare som i dag bor ensam kvar i en för övrigt övergiven skogsarbetarby i norra Hälsingland. Hon fiskar och jagar älg och berättar om sitt arbetsliv i skogen med bara karlar. Argt och roligt!
Prod 2010 - 38 min.
BONUS: Gamla bybor i skogsarbetarbyn Gåssjö i samma region berättar om arbetslivet förr i skogsbygderna. Inspelat av Erik Eriksson, 1985.

OH, MEIN POPPE! - porträtt av clownen Nils Poppe - finns nu, äntligen, på DVD, med bonuskortfilmen EN FILMFÖRFATTARE, intervju med manusförfattaren Adolf Schütz, 1971.

Mitt porträtt på klarinettisten Putte Wickman, PUTTE WICKMAN Á LA CLARINETTE, finns nu också med bonusfilmen PUTTE PÅ STAMPEN, 20 min, 1991.

ANDRA FILMTIPS PÅ DVD:

FILMAREN I STORSKOGEN – en filmberättelse om ofattbart flitige dokumentärfilmaren Erik Eriksson, Näsberg, Korskrogen, Hälsingland. Med intervjuer och inslag från hans egna dokumentärer från skogsbruk och glesbygd och tidens arbetsmänniskor.
Erik Eriksson var en av de märkligaste dokumentärfilmare vi haft i Sverige. Prod. 2008-2009, 60 min.
Bonusfilm: Lillhärjådalen, del 2, 1972.
Av Erik Eriksson.

Filmen om NALEN med KLARINETTKUNGAR
Musikfylld dokumentär om jazzpalatset Nalen på Gata Regerings 74 i Stockholm, samt en konsertfilm med världsmästarna på jazzklarinett, Buddy De Franco och Putte Wickman. Nu på samma dvd. prod. 1998-99 – 60 + 60 min.

I HUVET PÅ n´GAMLIN – Porträtt från 1990 med muntrationer av och med tusenkonstnären och jämten Yngve Gamlin, knäppuppare, scenograf, regissör, satiriker, idéspruta!
Bonus: Gamlins roliga kortisar, bl a "Hjolbänningar".

Om du sett min filmserie om countrymusik, COUNTRYLAND, se också:
DEN NYA SÖDERN – Tre unika filmreportage om hur de amerikanska sydstaterna utvecklats ekonomiskt, industriellt och kulturellt sedan det stora inbördeskriget:
ATLANTA GEORGIA, VÄLKOMMEN TILL SYD-CAROLINA, DIXIELANDET.
Foto Åke Åstrand.
Tre filmer på dubbel-dvd, med mycket countrymusik.
Speltid 3 tim. Pris 230 kr inkl exp.avg.

SENARE UTGÅVOR PÅ DVD:

LÄRDOMSGIGANTEN – berättelsen om prosten och forskaren Olof Broman och hans väldiga 1700-talsverk Glysisvallur som beskriver livet i dåtidens Hälsingland.
Ciceron är Erik Nilsson, Hudiksvall, som studerat och funderar kring detta märkliga hälsingeepos.
I filmen medverkar också konstnären Ola Granath och filmaren och journalisten Jonas Sima.
Prod 2009-30 min.

I MIN MOZARTFICKA
När journalisten, radioreportern och TV-producenten Stig Ehnebom, Sundsvall, skulle fylla 75 år 2011, tog jag mej samman och slutredigerade ett filmmaterial jag länge haft i mina gömmor. Jag hade experimenterat med en lånad 16 mm-kamera sommaren 1975 på Hornslandet, den stora halvön utanför Hudiksvall. Journalistkompisen Stig Ehnebom kom på besök och ställde upp som figurant för min planerade naturbetraktelse som byggde på en dikt jag skrivit för länge sedan, en ungdomssynd med titeln ”I min Mozartficka”. Nu blev det ett litet filmporträtt på min kamrat i stället. 20 minuter.
PRIS:150 kr inkl porto.

VI PÅ SVARVIKSSLINGAN
Ett filmreportage om bostadsområdet Minneberg, där jag f ö bor, när samfälligheten firade sitt 20-årsjubileum 2005 med en festival utomhus.
För intresserade "minnbergare"och andra finns nu denna DVD-film som bevarat evenemanget. 60 min.
Pris 130 kr. Bonusmtrl: stillbildskavalkad med "minnebergare".


Se för övrigt länken min filmlista!

Jonas Sima har medverkat med texter i flera böcker, bland flera:

CITIZEN SCHEIN. Läs uppsatsen "Konflikternas mästare - En filmfurstes uppgång och fall", i boken om Harry Schein, "Citizen Schein" KB förlag. Finns i 2a uppl.2011.

MURVELMINNEN. Bidrag bland övriga medverkande 45 journalister heter "Vad sjutton menas med dans till svart pipa"?
Hjalmarson & Högberg, 2012.

KALAS-PRAKTIKA
En festskrift från Hälsinge Akademi
I Hälsingland finns alltid anledning att komma samman och ha det festligt. För att med andra, vänner och bekanta, uppleva de ljusa underbara sommarnätterna. För att gemensamt uthärda de mörka vintrarna. För att tillsammans njuta av det som skogen, åkern och havet ger.Därför är lusten till kalas upprinnelsen till denna lilla praktika, 112 sidor.
Boken är rikligt illustrerad och gjord för att inspirera till både samtal och festtal.
Kalas Praktika kostar 130 kr inkl porto från min nätbutik www.sima.nu - tel 08-80 73 73.

SE FÖR ÖVRIGT MINA BÖCKER!!

Vill du veta mer om varje film klicka på mina filmer i menyn!
Tre långfilmer har haft biodistribution, spelfilmen BARNA FRÅN BLÅSJÖFJÄLLET, jazzdokumentären ÅKE HASSELGÅRD STORY och den ursvenska sportfilmen DE SISTA SKIDÅKARNA. Flertalet av mina filmer är visade i TV. Mina filmer. 
Jag har också skrivit ett tiotal böcker.
Mina böcker.
Köpa film?
Flera filmer finns att köpa i som video.
© Jonas Sima - update 2023-10-23 - by ivc TC