KLARINETTKUNGAR

Pianisten Claes Crona spelar ofta med Putte Wickman, en musikant han beundrar. Putte gillar ”Classe” för att han spelar så ”amerikanskt!”

Foto Jonas Sima

DVD-film med box och cover 230 kr
Med bonusfilmen NALEN.

Inklusive expeditionsavgift. 

  Köpa film, klicka här? 

KLARINETTKUNGAR
Jazzfilm av Jonas Sima med ”världsmästarna”
 
Buddy De Franco och Putte Wickman i unika klarinettdueller på Nalen.
Kompade av Claes Crona trio.

KLARINETTKUNGAR är en timmeslång musikdokumentär med klarinettkungarna och jazzmästarna Buddy De Franco och Putte Wickman.

Amerikanen Buddy De Franco har i årtionden varit seedad som världens främste jazzklarinettist jämte vår egen världsmästare på klarinett Putte Wickman.  

De har med den äran efterträtt de klassiska klarinettkungarna Benny Goodman och Artie Shaw.  

Sedan länge dominerar Buddy och Putte på sina instrument den internationella jazzscenen. Deras ende riktigt jämbördige är Eddie Daniels, en yngre virtuos som de båda äldre gärna utmanar. Planer finns på att sammanföra alla tre för en veritabel ”jazzbatalj” på klarinett. 

Senvintern 1999 sammanstrålade supermusikanterna Buddy De Franco och Putte Wickman  för en gemensam turné i Sverige, med  klarinettdueller på programmet. Med sig hade de ett svenskt elitkomp med Claes Crona på piano, Petúr ”Island Öslund på trummor och unge Hans Backenroth på bas.
I två dagar, den 25-26 mars 1999, gav de bejublade konserter på nya Nalen i Stockholm.
I filmen dokumenteras klarinettkungarna framträdanden på Nalen. Jonas Sima och hans team har dessutom filmat en repetition och en skivinspelning. Producenten Sima har gjort korta intervjuer med samtliga musikanter med tyngdpunkten på klarinetten som jazzinstrument och instrumentets roll i jazzhistorien. Därutöver innehåller filmen roligt small-talk om jazzlivet förr och nu.  

Buddy De Franco och Putte Wickma är otroliga vitala musikanter. Båda har fyllt 76 år, är spirituella, verbala och mycket roade av att dela med sig av anekdoter, synpunkter och erfarenheter från ett långt artistliv inom jazzen. De är mycket goda vänner och trivs hör- och synbarligen med varann såväl på som utanför scenen.  

De påstår att de inte betraktar varann som konkurrenter - det är dom för gamla för, menar de - men nog framgår det på scenen och i deras musik att den ene gärna vill spela ut den andra. Därför blir deras inspirerade klarinettdueller mycket spännande att lyssna på och att följa för jazzpubliken.

Jonas Sima känner Putte Wickman väl sedan han för ett antal år sedan gjorde ett TV-porträtt på honom - i filmen ”Putte à Clarinette”. Putte är förstås huvudperson i musikvideon ”Putte på Stampen” och var också med i Simas  jazzproduktion ”Filmen om Nalen”. Dessutom har han tidigare intervjuat Buddy De Franco i jazzklassikern ”Åke Hasselgård Story”.  

Jonas Sima är förutom filmare och journalist glad amatörklarinettist - ”spelar hellre än bra” - vilket förklarar att han helst (hittills) gjort jazzfilmer om klarinettister.
- Min film är en dokumentär och inte enbart ett filmat konsertprogram, förklarar Sima. Jag tycker det blivit ett unikt dokument över två portalfigurer och levande legender i den internationella jazzhistorien. 
- Och jag är stolt över att också fått lära känna två av min ungdoms och mandoms hjältar. Sådant är inspirerande i film- och jazzlivet!  

KLARINETTKUNGAR har producerats av Jonas Sima Produktion 1999/00 med stöd av SAMI, Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation och Sveriges Television Karlstad.

Regi, klippning Jonas Sima.
Foto Åke Åstrand, Dieter Stöpfgeshoff, Jörgen Wannefors, Ljud Jörgen Wannfors, Videoredigering Peter Lund, Ljudmix Anders Nord, Färgsättning Anders Rundqvist,
Grafik Per Hillerström, Ulla Öhrn Smith, Assistenter Lova Sima, Jonna Sima.
  

  Skriv ut