INGET JÄVLA  JOLL!

Ännu orkar Rut hantera motorsågen om det kniperRut arbetade som skogshuggare redan som ung tjej.Jonas Sima med Rut Sundström på Älgjakt.

Dokumentärporträtt på en av landets ytterligt få kvinnliga skogsarbetare. 
Berättelse om Ruth Sundström, nu enda kvarboende i skogsarbetarbyn Tevansjö, är inspelad i nordvästra hälsingeskogarna.

DVD-kassett med bonus och cover 230 kr
Bonus: Bybor berättar.
inklusive exp. avg. 
Köpa film, klicka här? 

Inget jävla joll!

Berättelsen om Ruth
Med Ruth Sundström, Tevansjö, Hälsingland.

Redan som tonårsflicka fick Ruth Sundström börja hjälpa sin far med skogsbruket i byarna Enskogen, Finneby och Tevansjö i norra Hälsingland. I det här väldiga skogsriket var byarna efter andra världskriget fortfarande befolkade av kolare, huggare, flottare, timmerkörare – i dag är Ruth den enda som bor året runt i skogsarbetarbyn Tevansjö. Skolor i bygden är nedlagda, butiker stängda, människorna har flyttat eller dött ut. Om somrarna kommer sommargästerna till de annars övergivna gårdarna, ofta är de ättlingar som vuxit upp här och har rötter i bygden. Ännu är inte dessa ödsliga trakter helt dödförklarade.  

Ruth är född i Enskogen 1939. Tidigt fick hon hjälpa till på gården där man hade kor, hästar, gris och höns. När Ruth är ungefär sexton år börjar hon arbeta i skogen som huggare. Inte ens vid den här tiden hörde det till vanligheten att kvinnor ägnade sig åt fysiskt skogsarbete; oftast jobbade kvinnorna som kockor. Men detta passade inte Ruth: ”Laga mat åt en massa karljävlar, nä, då högg jag hellre!”

Ruth hade en stark kropp och ett bra psyke. Hon stod pall för påfrestningarna och utmaningarna. I skogskojorna kom hon att umgås med enbart karlar och snart lärde hon sig den manliga jargongen och de tuffa tagen. Hon anammade också karlarnas språk och kunde snart svära lika osande som arbetskamraterna.

Ruth har aldrig varit särskilt rädd av sig. Männen accepterade henne för att hon varken klev undan i arbetet eller försökte hålla sig utanför gemenskapen. Hon bevisade för dem att hon var en riktigt ”skogskarl”. Att Ruth dessutom svor värre än en borstbindare fann många lustigt – och gör så fortfarande.

Hon är beundrad: ”Ett jädrans duktigt fruntimmer!”  

Fast om det var möjligt åkte hon hem från skogen om kvällarna, kan hon i dag berätta, och hemma behövdes också hennes tjänster, i ladugården och i hushållet. Den unga Ruth var definitivt inget manhaftigt fruntimmer. Hon var slank och söt och spänstig, en duktig skidåkerska likaså, som kunnat gå långt i tävlingsidrotten om det funnits tid och träningsmöjligheter. En facktidning uppmärksammade den unga skogarbeterskan och gjorde ett reportage. Det togs också bilder som visar en skönhet med den tunga motorsågen i högsta hugg!  

Ruth hann efter folkskolan också med en kort vända till huvudstaden för att jobba som servitris på kafé Vetekatten på Kungsgatan. Hon hade lockats till Stockholm av en väninna. En vecka stod hon ut med att servera ”snobbiga stöckhölmare”, sedan bar det av hem till byn igen. ”Fy fan för Stöckhölm”, säger hon i dag med betoning på varje stavelse. Aldrig mer skulle hon sätta sin fot i ”fjollträsk”!  

Småningom träffade hon Olle Eriksson från Tevansjö som var skogsarbetare som hon själv. Stor och stark var han och deras vänskap medförde att ingen längre vågade tramsa med henne i skogskojorna. De jobbade tillsammans i skogen tills Olle fick besvär med ryggen. Då började båda i stället att arbeta ett par år på en fönsterfabrik i Ytterhogdal. Olle och Ruth blev ett par, de flyttade ihop och efter många års samboliv gifte de sig. Men då hade Olle blivit sjuk och snart skulle han gå bort i cancer. Paret förblev barnlöst, vilket Ruth påstår sig inte alls sörja. Barn passar inte henne alls, hävdar hon.  

Nu blev hon ensam i gården strax utanför byn Tevansjö, där mörkret är tungt om höstarna och snön kan vara meterdjup om vintrarna och gnistra grönt i den stränga kölden. Men här vill hon leva och här vill hon dö, ingen ska kunna flytta henne härifrån mot hennes vilja. ”Det får då bli med fötterna först!” Hon skrattar. ”Jag har bössan gömd under sängen och fan tar den som vill jävlas med mej och kommer hit objuden!”  

Olle var yngre bror till den kända dokumentärfilmaren Erik Eriksson som hela sitt liv filmade skogsarbetarlivet i Norrland, framför allt i Västhälsingland och i hembyn Tevansjö. Men Erik flyttade till en annan by, Näsberg, där han länge bodde med sin mamma Tekla och där han på tomten timrade sin studio. Något omfattande umgänge mellan bröderna uppstod aldrig; och Ruth hade sina duster med den envisa och egocentriska svågern.  

I den stora filmskatt Erik Eriksson lämnat efter sig finns också några filmsnuttar där Ruth Sundström, hans svägerska, finns med i ett par scener. Annars är Ruth inte en person som önskar exponera sig. Så det var knepigt för Jonas Sima att övertala henna att medverka i dokumentären om Erik Eriksson, ”Filmaren i Storskogen”, som visades i SVT i augusti 2009.  

Dock visade sig Ruth vara ett fynd framför kameran. Hennes glada skratt, smittande berättarhumör, häftiga dialekt och saftiga kötteder i var och varannan mening gick hem i ”rutan” och fick tittarna att skratta.

Äsch, tyckte Ruth när hon fått beröm av människor som sett henne i TV och som hon mött på sina utflykter i kommunen: ”Jag bara är som jag är.”  

Numera är Ruth Sundström pensionär. Hon sköter om sin gård, har skaffat sig mobila verktyg för snöskottning och ägnar sig för övrigt åt att fiska och jaga. Fortfarande kan hon ta fram motorsågen och fälla ett stort träd om det är nödvändigt.

Hon tillhör sedan länge ett jaktlag i trakten och är en erkänt god skytt och älgjägare som nedlagt åtskilliga djur. Hon väntar bara på att också få en björn i kikarsiktet.

Ruth är förbannad på folk ”söderut” och ”stockholmare” som daltar med vargstammen. Hon anser att vargen inte hör hemma i de svenska skogarna, dessutom äter den upp älgarna och rådjuren för jägarna. Hon är heller ingen större björnvän.”Möter jag en björn eller en varg då smäller det om jag får chansen!” säger hon karskt. Hon påstår att hon ofta sett spår av både varg och björn runt sina husknutar.  

Ruth är en bra berättare. Men berättelserna ska komma på hennes villkor, det vill säga när hon har lust och finner det lägligt. Annars får det vara.

”Inget jävla joll nu!”, kan hon säga. Det betyder att hon ogillar om man är för närgången, alltför nyfiken och när frågorna blir för krångliga och tillgjorda i hennes tycke.

Annars är Ruth mycket sällskaplig – ingen enstöring alls – och hon bjuder gärna på mat eller fika med fem sorters dopp. En lunch hos Ruth blir ofta minst en trerätters.  

Innerst inne oroar sig Ruth för framtiden och för hembygden. Hon är ilsken på skogsbolagens framfart i skogarna  – ”det finns ingen riktig skog kvar” – och landets glesbygdspolitik – ”man har övergett och svikit landsbygden”.

Hon ser hur kvalitén på skogen blivit sämre – urskogen är borta sen länge –  och att servicen i skogsbyarna försvinner. Människor tvingas flytta, endast äldre blir kvar och inga yngre flyttar in.  

Hon vet om att hon är en av de sista av sin sort.  

Filmen är producerad av Jonas Sima med stöd av Film Gävleborg. Medverkande Ruth Sundström, Jonas Sima, byborna Hilding och Sally Persson, Ingvar och Signe Jonsson, Erik Zettlund, samtliga Gåssjö. Foto Åke Åstrand, Tony Palm, Åke Palm. Ljud och redigering Jonas Sima. Postproduktion on line-redigering Björn Allard. Musik Bengan Janson, Björn Ståbi. Filminslag ur ”När storskogen föll” av Erik Eriksson, 1974-75. Inspelad 2009-2010 – filmens längd 38 min.

Ännu orkar Rut hantera motorsågen om det kniper.

Rut arbetade i skogen redan som ung tjej.

Jonas Sima med Rut Sundström på älgjakt.


  
Skriv ut